Fed’in faiz artış rotası

16.03.2016 16:24

FED’den faiz değişikliği beklenmese de çok önemli bir toplantı olacağını düşünüyorum. Bu toplantıda istihdam, tüketici tarafındaki gelişmeler ve enflasyonda görülen toparlanma üzerinde durulacaktır. Ocak ayında dikkat çekilen zayıf enflasyon ve küresel risklere ilişkin söylemler ise gündemin ana maddeleri olacak.
 

 

*PERAKENDE SATIŞLAR

Dün gelen perakende satışlar verisi düşüş gösterse yakıt ve otomobil harici satışları yüzde 0.3 artış göstermesi dikkat çekti.

Ocak ayındaki toplantıda enflasyon görünümünde aşağı yönlü baskıların devam ettiği ve enerji fiyatları nedeni ile düşük kalmaya devam edeceği belirtilmişti. Enflasyonun orta vadede hedefe ulaşacağına dair kullanılan güven ifadesi çıkarılmıştı. Ocak ayından sonraki döneme baktığımızda enflasyondaki toparlanma dikkat çekiyor. Çekirdek TÜFE yüzde 2.2’ye yükselirken, yıllık enflasyon yüzde 1.4’e yükseldi. 5Y5Y enflasyon forwardları yüzde 1.65 seviyesine yükseldi. Bu seri bugünden önümüzdeki 5 yıla kadar, 5 yıl ve üzeri tahminlenebilir enflasyon seviyesini ortalama olarak ölçer.


*5Y5Y FORWARD ENFLASYON ORANI

10 yıllık başa baş enflasyon oranı enflasyon oranı sabit ve enflasyon korumalı hazine tahvillerinin arasındaki getiri farkından hesaplanmıştır. 10 yıllık breakevenlar ise yüzde 1.18’lerden yüzde 1.54’e yükselmiş durumda. Son açıklanan Newyork FED anketinde ise 1 yıllık enflasyon beklentileri yüzde 2.4’ten yüzde 2.7’ye, 3 yıllık beklentiler ise yüzde 2.5’ten yüzde 2.6’ya yükseldi.



*10 YILLIK BAŞA BAŞ ENFLASYON ORANI

Enfasyon beklentilerinin yükselmesinde son dönemde yükselen petrol fiyatlarının etkisinin olduğunu söyleyebiliriz. FED, Nisan ayında topanacak ve arz durdurma konusunda anlaşmaya çalışacak OPEC ülkelerinin fiyatların toparlanmasına destek olmasına değinecek mi? Göreceğiz.

Son toplantılarda istihdamdaki atıl kapasiteden bahseden ve kapasite kullanım oranının yükselmemesinden endişe eden FED üyeleri, yüzde 62.4’ten 62.9’a yükselen katılım oranı ve gerilemeye devam eden işsizlik oranından oldukça memnum olmalılar. Uzun vadeli işsizlik yüzde 4.5 seviyesine gerilemiş durumda.



*UZUN VADELİ İŞSİZLİK ORANI

Küresel gelişmeleri dikkatle izleyen üyeler, ECB ve BOJ’un son aldığı kararlar ve Çin’deki gelişmeler ile ilgili yorum yapacak mı ?

Geçtiğimiz hafta politika faizini 0’a çeken ECB, mevduat faizini yğzde -0.40’a indirdi. Varlık alım miktarını ise 60 milyar eurodan 80 milyar euro çıkaran ECB’i, programa banka dışı şirket tahvillerinin de alınacağını ifade etti. Karar sonrası satır aralarında faizlerin daha düşük seviyeye indirilmeyeceğini ifade eden Draghi, böylece – 0.4’ü taban olarak belirlemiş oldu. Eksi faiz uygulamasına geçen diğer bir ülke olan Japonya’da dün yapılan açıklamada faizleri sabit tuttu ancak gerektiğinde indirebiliriz imajı verdi. Gelişmeler sonrası dikkat çeken gelişme euro ve yen’in dolara karşı değer kazanmasıydı. Yapılan hamleler sonrasında doların değer kazanmaması FED’in elini rahatlatabilir.

BİZ AÇIKLAMALARDA NELERE DİKKAT EDECEĞİZ ?

İlk olarak istihdam ve enflasyon görünümü ile ilgili söylemler takip edilecek. Büyüme ve enflasyon görünümüne olan güven, risklerin yönü, toparlanma gibi kullanılacak ifadeler oldukça önemli. Enflasyona olan güven ifadesi yeniden eklenecek mi ? Yani FED şahinleşecek mi ?

Küresel riskler, uluslararası gelişmeler nasıl ifade edilecek.Ocak ayında eklenen küresel gelişmeleri izliyoruz ifadesi çıkarılacak mı? Çıkarılırsa bu şahin bir hamle olacak. Kalırsa FED’in korkularının devam ettiğine işaret edecek.

Son dönemde gündemden düşmeyen petrol fiyatları ile ilişkin söylemler takip edilecek.

Diğer önemli kısım ise noktalar. Noktalarda 4 artış beklentisi kaça düşecek? Noktalarda yıl içinde ve önümüzdeki seneki faiz beklentilerini göreceğiz.

Toplantı sonrası ise Yellen’ın sözlü yönlendirmesini izleyeceğiz.Yellen verileri takip etmeye devam edeceğini mi yoksa bir sonraki toplantıyı mı işaret edecek ? Son gelen verileri baktığımızda veriler FED’in faiz artırması yönünde ilerliyor. İstihdam zaten tamamdı. Enflasyondaki toparlanma dikkat çekici. Yellen’ın sözlü yönlendirmesinde faiz artışı ile ilgili yapacağı açıklamalar ve alınan kararların nedenleri oldukça önemli olacak.

Peki FED nasıl bir rota izleyecek? Nisan ayı faiz artış olasılığı yüzde 24, Haziran ise yüzde 48, Basın toplantısı yapılacak Eylül ayında ise yüzde 65 seviyesinde. Yıl içinde faiz artış olasılığı ise yüzde 78 seviyesine yükselmiş durumda.



GİZMEN NALBANTLI

IŞIKFX BAŞANALİST