Gram altında yükseliş pusuda!

12.04.2016 14:43
Türk Lirasının yeni sahibi belirlendi. Erdem Başçı’nın yerine yine kurum içerisinden birinin atanması olumlu karşılanırken, faiz indirimi adımlarının devam edip etmeyeceği oldukça önemli. Son dönemde küresel piyasalarda doların değer kaybetmesi içeride riskleri azaltırken gelecek hafta gerçekleşecek toplantıda faiz indirimi adımları devam edebilir.

Gelişmekte olan ülkelerin son dönemde FED ’in güvercin tutuma bürünmesi ile yaşadığı olumlu hava devam ediyor. Özellikle faizlerin kısa bir süre içerisinde artırılmayacağı beklentisi hatta bu yıl faizlerin artırılma olasılığının giderek düşmesi gelişmekte olan ülke para birimlerine de olumlu yansımaya devam ediyor. Geçtiğimiz ay sakinleşen ortamı fırsat bilen TCMB koridorun üst bandından faiz indirimine gitmişti. Son toplantı öncesi veriler baktığımızda olumlu havanın devam ettiğini görüyoruz. FED ‘in son tutanaklarda küresel risklere dikkat çekmesi ve Çin’in pozisyonunun değişmesinin zaman alacağına vurgu yapmış olması oldukça önemli. Bu durum değerli dolar ile birleşince FED ‘in de korkmasına sebep oluyor. Değerli dolardan kaçınmasının ana sebebi ihracatta yaşanan yavaşlama olarak gösterilebilir. Son dönemde önemli ölçüde düşen rakamlar, FED ‘in elini zayıflatmaya devam ediyor. Kriz süresince yüzde 25’ten fazla değersiz dolardan katkı elde ettiğini düşünürsek bu ortamda doların bir miktar sakinleşmesini istemesi gayet normal olarak karşılanabilir. 



Doların değer kaybetmesi, FED’in küresel risklerden korkması ve yıl balından bu yan küresel piyasaların korkulu rüyası haline gelen Çin’in verilerinde düzelme olmaması Altını besleyen en önemli unsur haline geldi. Hafta başında açıklanan enflasyon rakamlarında piyasa beklentisinin altında performans gösteren Çin, piyasanın tahmininden de kötü durumda gibi görünüyor. Bu durum yatırımcının kriz süresi boyunca elde ettiği karı korumak amacıyla yeniden altına yönelmesini sağlıyor. 1260 dolar fiyatını test eden ONS altın ilerleyen günlerde bir miktar satış baskısıyla karşılaşsa bile yeni zirvelere gebe görünüyor. Bu anlamda daha önce test edilen 1280 dolar seviyesi takip edeceğiz. 1280 doların üzerinde 1305 dolar hedefimize ulaşmamız muhtemel görünüyor. Orta vadede ise ons altındaki yükseliş 1350 dolarda sabitlenebilir.

Ancak içeride hikaye biraz farklı. Dolar kaynaklı hareket oldukça önemli. Bu anlamda gelecek hafta gerçekleşecek olan TCMB faiz kararı oldukça önemli. Daha önce hükümet kanadından gelen faizlerin “radikal” bir şekilde indirilmesi çağrısı yanıt bulması halinde TL hızla değer kaybedebilir. Ancak bu çağrıya cevap vermek şu an için pek mümkün görünmüyor. Bu yüzden sembolik bir faiz indirimi Dolar yine 2.82-2.87 aralığında dalgalanmasına sebep olabilir. bu durum gram altın yatırımcısının mevcut pozisyonunu korumasına ve 115 TL’nin kırılışını beklemesini sağlayabilir. 115 TL üzerinde 117 TL ilk etapta satış baskısı oluşturabilecek bölge olarak görünüyor. 113 TL altında ise yeniden alımlar 111 TL yakın şekilde gerçekleşebilir.

Veli Kocatürk / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Müdürü