Fed’in açıklayacağı 14 Eylül FOMC toplantısının tutanakları öncesinde DXY, 3 günlük bir değer kaybı içerisine girmişti. ABD’nin tatilden dönmesinden sonra genel olarak yatırımcının gözü tutanaklarda, Fed konuşmacılarında ve Cuma günü gelecek olan TÜFE ve perakende satışlar verilerinde olmaya devam etmektedir.
ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhuriyetçi Senatör Bob Corker arasındaki gerilim ve olumsuz konuşmaların vergi reformunda çatlak yaratabileceği endişeleri vardır, bu yüzden piyasalardaki olumlu görüntüyü politika ve diplomasi gölgelemektedir diyebiliriz. ABD’de Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı, Büyükelçi’nin aldığı vize kararına destek verdi ve vize krizinin bir üst boyuta taşınmasına ilişkin sıkıntılı bir sürece neden olabilecek bir açıklama gelmiş oldu. Bu kriz konusunda haber ve açıklama bazlı gitmeye devam ediyoruz.
Dün bağımsızlık ilan etmesi beklenen Katalonya Başkanı Carles Puigdemont, yatıştırıcı bir konuşma yaparak bağımsızlığın İspanya ile müzakere ile edilmesi gerektiğini ve bağımsızlık ilanını askıya aldıklarını açıkladı. Bu açıklama ile beraber EUR değer kazanırken, bugün Avrupa endekslerinde de pozitif etkilenme söz konusu olacaktır.
Türk hisse senetleri Pazartesi günü düşüşünün ardından yukarıya doğru sert tepki vererek olumlu bir kapanış gerçekleştirmiştir. Bugün açıklanacak olan Ağustos ayı cari açık verileri seans içinde, Borsa kapanışından sonra gelecek olan Fed tutanakları da bir sonraki günün seyrinde etkili olacaktır. Piyasa, Ağustos ayında cari açığın 1,40 milyar USD seviyesinde gerçekleşmesini bekliyor.
Küresel piyasalar ise bugün Fed’in açıklayacağı 14 Eylül tutanaklarından Aralık’ta faiz artışı ve parasal sıkılaşmanın yol haritası ile ilgili ipuçları arayacaklar.
Endeksin, BİST kapanışı sonrasında 3,71 seviyesine yaklaşan TRY hareketi ve Türk ETF’lerinde görülen değer kaybı neticesinde, olumsuz haber akışının da etkisiyle hafif negatif açılmasını bekleriz.
Piyasalarda haftanın kazananı ve kaybedeni belli oldu! Altın yatırımcısı dikkat: Uzmandan 5.000 dolar ons öngörüsü
ABD Merkez Bankası Fed’in faiz politikasına ilişkin beklentiler, Orta Doğu’daki gerilim ve güçlenen dolar emtia piyasasında sert hareketlere neden oldu. ABD’de açıklanan enflasyon verilerinin ardından Fed’in faiz politikasına ilişkin beklentiler yükselirken, altındaki sert iniş çıkışlar yatırımcıların yakın takibine girdi. Peki, önümüzdeki günlerde altın yatırımcısını ne bekliyor? Yatırımcı nasıl hareket etmeli? İşte detaylar...
Tarladan sofraya fiyat uçurumu! 30 TL’lik domates markette 100 TL’ye kadar çıkıyor
Tarlada başlayan yolculuk, market rafında bambaşka bir fiyatla son buluyor. Türkiye’nin önemli yaş sebze ve meyve üretim merkezlerinden Antalya’da ürünler yılın 12 ayı toprakla buluşurken, hal, işçilik, paketleme ve nakliye maliyetleri fiyatları tüketiciye ulaşana kadar önemli ölçüde değiştiriyor. Toptancı halinden 30 liraya çıkan bir domatesin İstanbul’a ulaşma maliyetinin 40-42 lirayı bulabildiği belirtilirken, aynı ürün markette 100 liraya kadar satışa sunulabiliyor.
Vergi denetimlerinde çarpıcı tablo! Büyük mükelleflerin yüzde 31,3’ü incelemede
Vergi denetimlerinde yeni dönem başladı, gözler yüksek gelir grubuna çevrildi. Vergi Denetim Kurulu’nun bu yıl yürüttüğü çalışmalar kapsamında büyük ölçekli mükelleflerin yüzde 31,3’ü vergi incelemesine alındı. Geçmiş yıllarda yaklaşık yüzde 11 seviyesinde olan oran, bu yıl neredeyse her 3 büyük mükelleften 1’inin denetim kapsamına girdiğini ortaya koydu.
Almanya, tarım ve gıda sektöründe rotayı Türkiye’ye çevirdi! Bakan Rainer geliyor
Almanya Tarım Bakanı Alois Rainer, 16-17 Eylül tarihlerinde Türkiye’ye gerçekleştireceği ziyaret öncesinde iki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirme mesajı verdi.