Gündeme dair

11.10.2017 09:49

Fed’in açıklayacağı 14 Eylül FOMC toplantısının tutanakları öncesinde DXY, 3 günlük bir değer kaybı içerisine girmişti. ABD’nin tatilden dönmesinden sonra genel olarak yatırımcının gözü tutanaklarda, Fed konuşmacılarında ve Cuma günü gelecek olan TÜFE ve perakende satışlar verilerinde olmaya devam etmektedir.

ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhuriyetçi Senatör Bob Corker arasındaki gerilim ve olumsuz konuşmaların vergi reformunda çatlak yaratabileceği endişeleri vardır, bu yüzden piyasalardaki olumlu görüntüyü politika ve diplomasi gölgelemektedir diyebiliriz. ABD’de Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı, Büyükelçi’nin aldığı vize kararına destek verdi ve vize krizinin bir üst boyuta taşınmasına ilişkin sıkıntılı bir sürece neden olabilecek bir açıklama gelmiş oldu. Bu kriz konusunda haber ve açıklama bazlı gitmeye devam ediyoruz.

Dün bağımsızlık ilan etmesi beklenen Katalonya Başkanı Carles Puigdemont, yatıştırıcı bir konuşma yaparak bağımsızlığın İspanya ile müzakere ile edilmesi gerektiğini ve bağımsızlık ilanını askıya aldıklarını açıkladı. Bu açıklama ile beraber EUR değer kazanırken, bugün Avrupa endekslerinde de pozitif etkilenme söz konusu olacaktır.

Türk hisse senetleri Pazartesi günü düşüşünün ardından yukarıya doğru sert tepki vererek olumlu bir kapanış gerçekleştirmiştir. Bugün açıklanacak olan Ağustos ayı cari açık verileri seans içinde, Borsa kapanışından sonra gelecek olan Fed tutanakları da bir sonraki günün seyrinde etkili olacaktır. Piyasa, Ağustos ayında cari açığın 1,40 milyar USD seviyesinde gerçekleşmesini bekliyor.

Küresel piyasalar ise bugün Fed’in açıklayacağı 14 Eylül tutanaklarından Aralık’ta faiz artışı ve parasal sıkılaşmanın yol haritası ile ilgili ipuçları arayacaklar.

Endeksin, BİST kapanışı sonrasında 3,71 seviyesine yaklaşan TRY hareketi ve Türk ETF’lerinde görülen değer kaybı neticesinde, olumsuz haber akışının da etkisiyle hafif negatif açılmasını bekleriz.