Gündeme dair

23.10.2017 11:43

Küresel piyasalar; halen Trump’ın vergi reformuna dair beklentileri izliyor. Geçtiğimiz hafta Senato, bütçe tasarısını Cumhuriyetçiler’in oylarıyla geçirince vergi reformunun da kısa sürede hayata geçirilmesinin önündeki yol açılmış oldu. Bununla beraber; ABD piyasaları iyimser seyrederken bu durum küresel hisse senetlerine, USD’ye ve ABD tahvil faizlerine yukarı yönlü etki etmektedir. Öte yandan, Trump’ın 3 Kasım’daki Asya gezisi öncesinde yeni Fed Başkanı’nı açıklaması bekleniyor. Daha önce John Taylor ile yaptığı görüşmeden etkilendiğine, Powell’ı öne çıkardığına dair haberler çıkan Trump, Perşembe günü görüştüğü Yellen’in de Şubat 2018’den sonra Fed Başkanlığı için kuvvetli bir aday olduğunu ve onu çok beğendiğini söyledi.

İspanya hükümeti Cumartesi günü Anayasa’nın 155. maddesini tetikleme kararı aldı ve 6 ay içinde Katalonya’da yerel yönetim için seçimlerin yapılmasını istedi. Başbakan Mariano Rajoy, amaçlarının Katalonya’nın özerkliğini kaldırmak değil, yöneticilerini değiştirmek olduğunu belirtirken, Katalonya Yerel Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, Madrid’in Katalonya’yı merkeze bağlamasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği ve İngiltere arasında, AB Liderler Zirvesi’nde olumlu rüzgarlar eserken, hem ABD hem de İngiltere tarafından yapılan açıklamar tarafların Aralık ayında müzakerelerin dış ticaret safhasına geçmeyi umduklarını gösterdi.

ECB’nin bu haftaki toplantısında gelecek yılın teşvik planlarını açıklaması bekleniyor ve 80 milyar EUR tutarındaki aylık tahvil alımlarını 40 milyar EUR’ya çekerek programı 6 ay uzatmaları en baz senaryo olarak görünüyor. Bu noktada Draghi’nin yapacağı açıklamalar kritik olacaktır.

Japonya’da genel seçimleri Başbakan Shinzo Abe’nin LDP’si kazandı ve Parlamento’da 3’te 2 çoğunluğu elde etti. Abe’nin seçimleri kazanmasıyla BOJ’un da uzun süre genişleyici para politikasını devam ettireceği kesinleşmiş oldu.

Bu hafta gerçekleşecek olan TCMB toplantısında, faizlerde değişiklik yapması beklenmeyen Merkez Bankası’nın sıkı para politikasına vurgu yapmasının yanında, gerekirse ilave sıkılaştırma yapabileceğine dair de bir retoriğin de para politikası açıklamasında bulunmasını bekleriz.

Geçen hafta EM içerisinde en iyi performansı gösteren Türk hisse senetlerinin Cuma günü BİST kapanışından sonra, bugün Asya işlemlerinde derinleşen TRY satış baskısından dolayı hafif negatif açılmasını bekleriz.