Gündeme dair

03.11.2017 12:05

ABD’de Cumhuriyetçilerin ABD vergi sisteminde önemli değişiklikler öngören reform tasarısı kamuoyuyla paylaşıldı. ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhuriyetçi Parti için büyük önem taşıyan reform teklifi, beklendiği gibi kurumsal vergi oranının tek hamlede ve kalıcı olarak yüzde 35'ten yüzde 20'ye indirilmesini öngörüyor. Toplam 429 sayfalık tasarı, mevcut durumda 7 dilimden oluşan bireysel gelir vergisi oranlarının, yüzde 12, 25, 35 ve 39,6 olmak üzere 4 dilime indirilmesini içeriyor. Yüzde 39,6'lık en yüksek vergi oranının, Beyaz Saray ve Cumhuriyetçilerin daha önce açıkladıkları planda yer almadığı halde yasa teklifinde bulunması, vergi reformunun Kongreden geçebilmesi için verilen tavizlerden biri olarak değerlendirildi.

Piyasalarda uzun süredir merak edilen sorunun yanıtı açıklığa kavuştu ve ABD Başkanı Donald Trump, Jerome Powell'ı Fed'in başkanlığına aday gösterdiğini duyurdu. Trump, açıklamasında, Powell'ın, muhakeme ve zekası ile merkez bankasındaki çalışma arkadaşları ve Kongre üyelerinin saygısını kazandığını söyledi. Bugün açıklanacak olan NFP’nin Ekim ayında 313K artışa işaret etmesi beklenirken, işsizlik oranının da %4,2 olması öngörülmekte. Ücret artışlarına ilişkin beklenti ise aylık bazda %0,2 artış olması yönünde.

İngiltere Merkez Bankası (BOE) tamamen beklenti dahilinde olmak üzere, son 10 sene içerisindeki ilk faiz artırımını yaptı ve politika faizini 25 baz puan yükselterek %0,25 seviyesinden %0,50 seviyesine çıkardı. BOE, aylık 435 milyar GBP olan varlık alım programında ise herhangi bir değişiklik yapmadı.  Genel açıklama metni, ekonomik projeksiyonlardaki revizyonlar ve Carney’nin konuşmasındaki kötümser hava dahilinde son derece yumuşak bir politika geçişi olduğunu, bu yüzden tamamı fiyatlanan faiz artırımının ardından GBP’ye satış geldiğini görmekteyiz. Faiz artırımına rağmen genel havası “güvercin” olan bir BOE toplantısı olarak değerlendirebiliriz. Avrupa borsaları, FTSE 100 haricinde yükseldi.

Düne rekorla başlayan endekste ilk seanstaki pozitif seyir, öğleden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yerli oto konsorsiyumunda yer alacak şirketleri açıklamasından sonra ilgili şirket hisselerine gelen kar satışlarıyla beraber nötre döndü. Bu kapsamda endekste yatay kapanış gerçekleşti. Bugün Ekim ayı enflasyon verileri piyasa açısından son derece kritik olacaktır. Bugün pozitif Asya EM getirisi ve artıda olan vadelilerle beraber pozitif başlangıç bekleriz.