Majör ekonomik veri veya Fed retoriği bulunmayan geçtiğimiz haftada piyasaların dikkati ABD’deki vergi reformu çalışmalarında oldu ve ortaya konan iki taslaktaki önemli farklılıklar USD’nin gerilemesine ve Hazine tahvilerinin değer kazanmasına neden oldu. Bu hafta bu paketler oylanacak, bunun yanında ABD’de enflasyon ve perakende satışlar gibi önemli veriler ve Fed retorikleri izleniyor. Bu hafta hem ABD, hem de Avrupa tarafından açıklanacak dataların Merkez Bankaları politikaları üzerinde daha net bir resim oluşturması bekleniyor.
Geçtiğimiz hafta Brexit görüşmeleri herhangi bir ilerleme sağlanamadan sona ererken, Aralık ayında da herhangi bir ilerleme sağlanması konusundaki ümitlerin azaldığı görülüyor. Sunday Times, Muhafazakar Parti’den 40 milletvekilinin Başbakan May’in liderliğini sorguladıklarını yazarken, Dışişleri Bakanı Johnson da istifaya çağrılıyor.
Petrol, Bahreyn'in iki Arap müttefikine bağlanan boru hatlarından birinde çıkan yangına yönelik İran'ı suçlaması ardından, Suudi Arabistan'ın petrol tesislerindeki güvenliği artıracağı yönünde sinyal vermesiyle yaklaşık 57 dolar seviyesinden işlem gördü. İran ise, iddiaları kabul etmedi.
5 yıllık Türk CDS’leri, haftalık bazda %6 artışla 212 puan seviyesine yükseldi. Bu artış oranı, Asya gezisine çıkan Trump’ın yarattığı endişeler çerçevesinde Asya EM’lerinden ve politik kırılganlıkla çevrelenen Güney Afrika’dan sonraki en yüksek haftalık artışa işaret etmektedir. Türkiye’nin diplomatik risklerle karşı karşıya kalarak, risk primini artırıyor olması ve TL’nin değer kaybının derinleşmesinin enflasyon görünümünü daha da bozucu etkisi yapması çerçevesinde faizlerde yukarı yönlü baskı devam etmiştir. Genel olarak Türk varlıkları üzerindeki baskı devam etmektedir ve Türk hisse senetleri bu kapsamda değer kaybetmektedir. Endeksin bugüne ise tepki alımları ile başlamasını bekleriz.
Levent Köprülü
Elektrikli araçlar ‘tasarruf’ sağlıyor!
Cem Kılıç
Ailevi nedenler kıdem tazminatı kazandırmaz
Zeynep Aktaş
Tasfiye yabancı sermayenin girişini artıracak
Dr. İnanç A. Sözer
Göle maya çalınırken şirketler ne yapacak?
Prof. Dr. Sefer Şener
Ekonomide büyüme devam ediyor
Cüneyt Paksoy
Piyasalarda karar zamanı
2 milyon liralık ev ilanını arayanlar şoke oldu! Bakanlık cezayı kesti
İnternette satışa çıkarılan bir dairenin ilan fiyatıyla telefonda söylenen tutar arasındaki fark şaşkına çevirdi. Ticaret Bakanlığı, şikayete konu olan ilanı inceleyerek emlak şirketine ceza kesti.
ASELSAN kiti F16`dan vurdu! Tam isabet: 'At-unut' yeteneğine sahip
ASELSAN`ın geliştirdiği ve savaş uçaklarının düşman hava savunma sistemlerinin menziline girmeden taarruz yapmasına olanak tanıyan KGK-84 Kanatlı Güdüm Kiti, Sinop Atış Alanı`nda F-16 platformundan yapılan ilk kalifikasyon menzil atışını başarıyla geçti.
Elektrik faturasında yeni sistem! Milyonlarca aboneyi ilgilendiriyor
Elektrik abonelerini yakından ilgilendiren yeni dönem başladı. Türkiye genelinde milyonlarca elektrik sayacı akıllı sistemle değiştiriliyor. Yeni uygulamayla tüketim bilgileri, elektrik kesintileri ve tazminat detayları cep telefonundan takip edilebilecek.
GSS prim borcu olanlara yeni düzenleme! 1 milyondan fazla kişinin borcu silinebilir
Genel sağlık sigortası (GSS) prim borcu bulunan milyonlarca kişiyi ilgilendiren yeni bir düzenleme gündeme geldi. 2017 yılına ait GSS prim borçlarının silinmesi için çalışma yürütülürken, düzenlemenin hayata geçmesi hâlinde yaklaşık 1 milyon kişinin geçmiş dönem borcunun tahsilinden vazgeçilmesi bekleniyor. Peki, hangi borçlar kapsamda olacak, kimler düzenlemeden yararlanabilecek? İşte merak edilen ayrıntılar.