Gündeme dair

29.11.2017 12:07

Küresel piyasalarda USD’nin, ABD’de vergi reformunun Senato’da bir engeli daha aşmasının ardından desteklendiğini görmekteyiz. ABD Senatosu Bütçe Komitesi, Cumhuriyetçilerin vergi tasarısını kabul ederek, Senato Genel Kurulu'na gönderdi. Cumhuriyetçi senatörlerin "Vergi İndirimleri ve İstihdam Yasası" başlıklı tasarısı, Senato Bütçe Komitesi'nden 11'e karşı 12 oyla geçti. Dün Washington’da konfirmasyon konuşmasını yapan ABD Başkanı Donald Trump tarafından Fed başkanlığına aday gösterilen Jerome Powell, işgücü piyasasının ABD ekonomisinde ısınma yaratmadan iyileşmesi ile birlikte, gelecek ayki politika toplantısında faiz artırımı için zeminin güçlendiğini söyledi. ABD’de hisse senetleri vergi reformuna ilişkin Senato’da ilk adımın geçilmiş olması ve tasarının Senato Genel Kurulu’na gitmesi; bunun yanı sıra Fed Başkan Adayı Jerome Powell’ın Merkez Bankası politikasına yönelik iyimserliği artıran mesajları çerçevesinde rekorlarını yenilemiştir.

EUR’da dün oluşan aşağı yönlü hareketin Avrupa’daki ihracatçı şirket hisselerini yine desteklemesiyle beraber, endeksler günü pozitif geçmiştir. EUR, İngiltere ve Avrupa Birliği’nin Brexit boşanma tazminatı üzerinde anlaştıklarına ilişkin Telegraph, FT ve PolHome haberleri ile beraber EURGBP çaprazındaki hareketten etkilenerek gerilemiştir. EURGBP çaprazının 0,8847 seviyesine düşmesinin yarattığı çapraz etkisiyle beraber EUR da 1,1827 seviyesine gerilemiş, bu arada da GBP 1,3387 seviyelerini bulmuştur. AB’nin tamamına alımların hakim olduğu görülürken FTSE 100 de %1,04 değer kazanmıştır.

Piyasalarda, Kuzey Kore’nin yeni bir balistik füze denemesi yapması nedeniyle tansiyon artmıştır. Kuzey Kore bugün bir füze fırlatması daha yaparken, Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un denenen füzenin ABD’nin tamamını vurabilecek menzile sahip olduğunu ve böylelikle nükleer programlarını tamamladıklarını açıkladı. Bu nedenle sabah itibariyle Asya karışık seyretmektedir.

ABD’deki davanın merkezindeki isim Reza Zarrab’ın, İran’ın ambargoyu delmesine yardım etmekle suçlanan Mehmet Hakan Atilla aleyhine tanıklık yapacağı haberi ile beraber Türk varlıklarına olan talebin azalacağı endişeleri piyasa hareketlerine damga vurdu. Politik tansiyon ve Batı’daki müttefiklerle bozulan ilişkiler çerçevesinde bir süredir kötü performans gösteren TRY, böylece incelediğimiz EM’ler arasında bu çeyrekte en çok değer kaybeden para birimi oldu. BİST kapanışından sonra TRY dinamiklerinde zayıflamanın devam etmiş olması itibariyle endeksin bugüne ne negatif başlamasını bekleriz.