Gündeme dair

17.01.2018 10:03
Küresel piyasalarda USD’nin başta 3 yılın zirvelerine eğilim gösteren EUR olmak üzere G-10 para birimleri karşısında zemin kaybetmekte olduğu görülmektedir. Bu hafta ABD’de federal hükümetin fonlaması sona erecekken, geçici de olsa bir bütçe anlaşmasına varılamazsa hükümetin kapanabileceği endişeleri USD’nin zayıf kalmasında etkili oluyor. ABD’de hisse senetleri piyasasında birçok büyük şirketin kar açıklamaları takip edilirken; vergi indirimlerinin şirketlerin gelecek yıllara ait kar beklentilerinde de pozitif yönde projeksiyonlar yapmasını sağladığını görülüyor. Olası bir hükümet kapanma endişesi hisse senetlerinde zirve seviyelerinden gerilemeye neden oluyor. 
 
EUR’nun son 3 yılın en yüksek seviyeleri olan 1,23 bandına doğru eğilim göstermeye devam ettiğini görüyoruz. Önemli bir kar realizasyon noktası olarak değerlendirilebilecek olan bu bant, şimdilik aşılmakta zorlanmaktadır. EUR, zayıf USD’den destek bulurken bir yandan da Almanya’da Başbakan Angela Merkel’in kurmaya çalıştığı koalisyon hükümetine dair haber akışına dair olumsuzlukların da bu durumda etkili olduğu görülmektedir. Almanya’da koalisyon görüşmelerinde çatlak çıkması ve ECB’nin gelecek hafta da tahvil alımlarının devam etmesine karar vereceğine ilişkin haberler ile beraber EUR’nun gücünü kaybettiği görülmektedir. Bu kapsamda bazı Avrupa hisse senetlerinde güçlenme görülmesi mümkündür, özellikle ECB ile alakalı olan Reuters haberi hisse senedi piyasasındaki pozitifliği açıklar niteliktedir.
 
TRY, USD karşısında gün içinde kayıplarının büyük bölümünü sildi. Güniçinde 3,83’ü aşmış olan USDTRY kuru 3,80’li seviyelere doğru gerilerken gündemde yine Suriye’ye ilişkin mesajlar ve gelişmeler vardı. Pentagon’dan Afrin’deki PYD güçlerinin desteklenmediğine dair açıklamaların TRY’nin değer kazanmasında etkili olduğunu düşünüyoruz. Avrupa endekslerindeki pozitif momentumla berber Türk hisse senetleri de Suriye gerginliğinin neden olduğu iki günlük düşüşe son vererek yükseldi. Garanti, Akbank ve Türk Hava Yolları gibi hisselerin yükselişte etkili olduğu görülmektedir.