Gündeme dair

18.01.2018 10:26
ABD’de Cumhuriyetçi ve Demokrat kongre üyeleri bütçe konusunda anlaşmaz sağlayamazsa federal hükümet 19 Ocak Cuma günü kapanacak. Kongre’de Cumhuriyetçi liderlerin Demokratlar’ın desteği olmadan hükümeti 16 Şubat’a kadar açık tutacak olan geçici bütçenin onaylamaya yakın olmaları ve muhtemelen hükümetin kapanmasını önleyecekleri beklentisiyle USD küresel bazda biraz toparlandı. ABD’de beklenenden iyi gelen şirket karları, hisse senetleri piyasasında da iyimserliği artırmakta ve yukarı hareketleri desteklemektedir. 
 
Avrupa Merkez Bankası (ECB) para politikası ve kur seviyeleri üzerinde «iyi polis/kötü polis» oyunu oynayarak sözel yönlendirmelerde bulunduğunu görüyoruz. ECB’nin tahvil alımlarını bitirmesine yönelik birkaç «şahin» açıklamanın ardından önce Reuters’ın tahvil alımlarına devam edileceği yönündeki mesajdan vazgeçilmesinin beklenmediğine dair haberi, ardından da dün ECB yetkilileri Constancio ve Nowotny EUR’nun mevcut değerli seviyelerinden rahatsızlık duyduklarını, temel ekonomik şartları yansıtmayan ani EUR hareketlerinin endişe verici olduğunu belirttiler. ECB’den gelen yorumlar çerçevesinde EUR üzerinde oluşan ani hareketler Avrupa’da da hisse senetleri piyasasının oynaklığını artırmıştır. Bu yüzden endeksler momentum kazanmakta zorlanmaktadırlar. Asya endeksleri de Çin’den açıklanacak olan 4Q17 GSYH büyümesi öncesinde karışık seyretmekte, Çin hisseleri ise alıcılı. 
 
Jeopolitik gelişmelerin yatırımcı üzerinde yarattığı negatif etki nedeniyle TRY, kendi grubu EM’ler içerisinde değer kayıplarına öncülük etmiş durumda. ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’un «Suriye sınırında güvenlik gücü kurmadıklarını» açıklaması ise kurun BİST kapanışından sonra gerilemesini sağladı. MGK öncesinde pozitif ve negatif bölge arasında gidip gelen BİST’te özellikle seansın son 75 dakikasında gerçekleşen sert alımlarla alakalı bir haber akışı öne çıkmazken, Rusya ile Afrin konusunda yürütülen görüşmelerde harekat konusunda anlaşma sağlanacağı iyimserliğini rasyonel sebep olarak gösterebiliriz. Tillerson’ın son açıklamalarını da tansiyonu düşürücü ve piyasa açısından olumlu buluyoruz. Bugün TCMB’den bir değişiklik beklemediğimiz faiz kararı ve Suriye’ye ilişkin haber akışı yine odak noktamız olacak. 
 
BİST 100 endeksinin, Asya EM borsalarının ortalama getirisinin ve Avrupa vadelilerinin açılışının pozitif olması ve TRY’nin dünkü BİST kapanışından sonra değer kazanmış olması itibariyle güne pozitif başlamasını bekleriz.