Komşu ve yurtiçinde haber bazlı dalgalanmalar...‏

24.06.2015 17:16

Son dönemde yurtiçi ve yurtdışı haber akışının yoğun ve çok değişken olduğu günler yaşıyoruz. Yurtdışında en önemli gündem maddesi Yunanistan olurken yurtiçinde ise siyasi beklentiler ön planda olmaya devam ediyor. Özellikle Yunanistan tarafında günü gününü tutmayan haber akışları piyasalarda dalgalanmaya neden oluyor. Hafta başında Yunanistan’ın kreditörlere sunduğu teklifin ardından piyasalarda anlaşma olacağı yönünde iyimserlik artarken Atina borsasında gün içerisinde yüzde 6’nın üzerinde alımlar görülmüştü. Ancak aynı günün ilerleyen saatlerinde Almanya tarafından gelen olumsuz açıklamalar bu iyimserliği biraz baltaladı. İlerleyen süreçte ise ne Eurogroup toplantısından ne de AB liderler zirvesinden herhangi olumlu bir açıklama gelmedi. Bugün ise yine olumsuz haber akışıyla karşılaştık. Yunanistan Başbakanı Tsipras bugün yaptığı açıklamada pazartesi günü sundukları yeni teklifi kreditörlerin kabul etmediğini söyledi. Eurogroup Başkanı Dijsselbloem ise anlaşmanın hala belirsiz olduğunu onayladı. Hollandalı bakan, "Henüz anlaşma noktasında değiliz, yapılması gereken pek çok şey var" açıklamasını yaptı. Gelen bu açıklamaların ardından Avrupa endeksleri satıcılı seyretmektedir.

Yurtiçinde ise siyasi belirsizlik sıcaklığını korumaya devam ediyor. Seçim öncesi oluşan tablonun dışında bir tablo ile karşı karşıyayız. Genel seçimler öncesinde tek parti iktidarı yurtiçi piyasalar açısından olumlu, koalisyon seçeneği olumsuz olarak nitelendirilirken gelinen şu aşamada koalisyon hükümeti pozitif, erken seçim ise negatif olarak değerlendirilmektedir. Gelişmelere baktığımızda ise erken seçim riskinin henüz fiyatlanmadığını görüyoruz. Beklentiler koalisyon hükümetinin oluşacağı yönünde artmaya devam ediyor. Ancak siyasi partilerin kırmızı çizgilerinden vazgeçmeleri kolay olmayacak. Bu da erken seçim riskinin masada kalmaya devam edeceği anlamına gelmektedir.

Haber bazlı piyasa hareketleri izlediğimizi belirtmiştik. Bu yüzden Yunanistan’a dair gelebilecek anlaşma haberleri piyasalarda olumlu hava yaratacağını söyleyebiliriz. Ancak şu aşamada her geçen gün bu ihtimal azaldığından dolayı piyasalar risk altında kalmaya devam edecektir. Yunanistan’ın birlikten çıkarılması durumunda ise oluşabilecek fiyat hareketlerini kestirmek pek olası gözükmüyor. Ancak yaratılacak belirsizlik ortamının kısa vadede negatif etkilerini göreceğiz. Kaldı ki Yunanistan’ın birlik dışına çıkarılması peşinden İspanya, İtalya ve Portekiz gibi ülkeleri de gündeme taşıyacaktır. Bu durum ise uzun vadede daha büyük sıkıntılara sebep olabilir.

Yurtiçinde ise siyasi gelişmeleri takip ediyor olacağız. Kurulabilecek koalisyon hükümeti kısa vadede iyimserlik yaratsa da uzun vadede belirli sorunlar tekrar ortaya çıkabilir. Özellikle ekonomi yönetimi burada takip edilecek en önemli konulardan biri olacaktır. Erken seçim ise başlı başına olumsuz bir senaryo olarak değerlendirilecektir. Tabi bunlar kısa ve orta vadede izlenecek gelişmeler olacaktır. Fed’in faiz artırım süreci piyasalar üzerindeki asıl belirleyici rol olacaktır.

Rıdvan BAŞTÜRK

ALB Forex Analisti