Nasıl başlarsa öyle gitmesin

04.01.2017 08:37
Yeni yılın ilk haftasında içeride iyi bir başlangıç yapamadık. Nasıl başlarsa öyle gitmesin diyoruz çünkü böyle gitmesini istemiyoruz. Sizin istemenizle olmaz diyorsanız doğrudur.

Küresel piyasalar Amerika’da yeni dönemde ekonominin daha aktif bir yönetim anlayışında olacağını tahmin ediyor. Bir başka bekleyiş de bu trendin diğer gelişmiş ülkelere de örnek olacağı yönünde. Bu şartlar altında beklentiler 2017 senesinde küresel ekonomik büyümenin hız kazanacağı ve Merkez Bankaları’nın orta vadeli enflasyon hedeflerine yaklaşacağı yönünde diyebiliriz.

2017 senesinin Trump politikalarında önceliğin kurumsal vergi indirimlerine verilmesi bekleniyor. Trump yönetiminin kurumsal vergi indirimleri ile denizaşırı ülkelerdeki şirket karlarını ülke içine çekme planı acaba işletme yatırımlarını ne kadar yukarıya taşıyacak? 2004 senesinde Bush yönetimi benzer bir yöntem ile çok uluslu şirketlerden karlarını ülkeye getirenlere yüzde 35 yerine yüzde 5,25 vergi uyguladı. Amaçlanan bu yöntemle yeni fabrikaların kurulması, araştırma geliştirme faaliyetlerinin artması ve istihdam piyasasında yeni iş alanlarının yaratılmasıydı. Yönetim vergi indirimi ile 500 bin yeni iş imkanı hedefler iken işler beklendiği gibi olmadı. Vergi indirimlerinin karlılık üzerinde $1’lık etkisi işletme yatırımlarında $0.01’dan az bir artışa yol açtı. Şirketlerin artan karlılık ile tercihi kendi hisse senetlerini satın almak ve daha yüksek temettü oranı ile kar dağıtımı olarak özetlenebilir.

Öte yanda, 188 ülke arasında yüzde 35 kurumsal vergi oranı olanı ile Amerika 3. sırada yer alıyor. Yüksek vergi oranları küresel piyasalarda rekabet isteyen Amerikan şirketleri için önemli bir dezavantaj iken önümüzdeki dönemde bu şirketler daha rekabetçi olabilir. Vergi indirimlerinin işletme yatırımlarına ve yeni iş imkanına dönüşümü konusuna gelince, Trump yönetimi bu konuda farklı bir yol izleyebilir.

Gelelim alt yapı yatırımlarına $1 trilyon dolar ve 10 yıla yayılması öngörülüyor. 2017 senesinde resmi sürecin tamamlanması, mühendislik çalışmaları, çevresel faktörler ve inşaat firmaları ile kontratların imzalanması zaman alacak. Dolayısı ile 2017 yılını yok sayıp 9 yıla taksitlendirme yaptığımızda sene başına $111 milyar dolar düşüyor. Rakamın yıllık Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYIH) üzerinde % 0,4-0,5 civarında pozitif etki yapması bekleniyor.
Sonuç olarak, hem kurumsal vergi indirimleri hem alt yapı yatırımlarının ekonomik etkisi zamana yayılarak piyasanın sabrını zorlayabilir. Piyasalar iyimser beklentileri satın almakta acele etmiş olabilir o halde daha ileri gitmeden bir süre kenarda beklemeliler. Önemli olan, Trump dönemi yüksek ekonomik büyüme, enflasyon ve ücretlerde artış ile FED’in 2017 yılında üç faiz artırımı yapabileceği görüşü.

Bu şartlar altında ilk çeyrekte olası bir düzeltmeye rağmen döviz piyasaları eninde sonunda “dolar pozitif” fiyatlamaya dönebilir.  Aynı durum tahvil bono ve hisse senedi piyasası için de geçerli, Ocak etkisinin kalıcı olmayacağını ve kısa bir düzeltme ardından hisse senedi piyasasının yedi seneden uzun süren yükseliş trendini sürdüreceğini tahmin ediyoruz. Tahvil bono piyasasına gelince, Avrupa ve Asya piyasalarından gelebilecek alımlara rağmen 2017 senesinde oranların yükselme eğiliminde olacağını düşünüyoruz.

Küresel Merkez Bankaları normalleşen ekonomik koşullar ile kolay para politikalarından çıkmaya çalışırken gelişen ülke piyasaları ne yapacak? Kriz öncesi dönemlere dönülmesi herkes için istenen bir durum olsa gerek ancak bu zamana kadar gelişen ülke piyasaları cazibesini kaybediyor. Küresel ekonomik canlanma herkesin işine gelmekle beraber arada geçen sancılı süreç Türkiye ekonomisini de etkiliyor. Bu döneme ekonomik ve siyasi koşullar anlamında biraz hazırlıksız yakalandığımızı da hatırlatmak gerekiyor.

İçeride son dönem ekonomik verilerde kötüleşmeye bugün enflasyonda beklentilerin üzerinde gerçekleşme eklenince seneye sarsıntı ile başladık. Dolar/TL zirve tazeledi, tahvil faiz oranları yükselişine devam ediyor ve BIST100 endeksi 77 bin seviyesinin altına geriledi. Tüm bunlar piyasa etkisi önemli olan son dönem yaşanan olumsuzlukların ekonomik yansıması ve bizim açımızdan iyileşme zaman alacak diyebiliriz.

Arzu Toktay
XTB MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ