Petrol nereye gidiyor?

30.11.2015 16:35

Petrol piyasalarındaki aşırı arz fazlası devam ederken, fiyatlar 45.00-39.00 Dolar bant aralığında işlem görmeye devam ediyor. Birçok trader ve enerji endüstrisindeki uzmanlar Petrol’deki kötü senaryonun henüz gerçekleşmediğini dile getiriyor. Goldman Sachs Dünya’da devam eden Petrol’deki arz fazlasının fiyatları daha kötü etkileyeceğini ve ileriki aylarda 20 dolar seviyesine gelme olasılığının tahmininde bulundu.
Ancak piyasalarda yaşanan fiyatlar ile alakalı olumsuz spekülasyonlara rağmen, az da olsa piyasalarda 2016 yılıyla alakalı olumlu sesler duymaya devam ediyoruz. Olumlu açıklamalardan biri İngiltere’nin en büyük finansal kurumları arasında olan Barclays Bank’tan geldi. Barclays yayınladığı raporda 2016 yılında petrol varil fiyatlarının 60 dolar seviyelerine geleceğinin tahmininde bulundu. Tahminlerinde Petrol arzında yavaşlama yaşanabileceği ve talebinin 2016 yılında iki katına çıkabilme olasılığını gerekçe olarak belirttiler. Uluslararası Enerji Ajansı ise Dünya Petrol üretiminin 2016 yılında günlük bazda 2.1 milyon varilden 1.2 milyon varile azalacağı tahmininde bulundu.

Türkiye’nin Rus savaş uçağını düşürmesi sonrası yaşanan gerginlik de etkisini sürdürmeye devam ediyor. Rusya Türkiye üzerinde ekonomik yaptırımların gerçekleşeceğini ekonomik aktivitelerin yavaşlayacağını duyurdu.




OPEC üyesi ülkelerin 4 Aralık’daki toplantısında ham petrolün fiyatlarında önemli hareketler yaratabileceği öngörülüyor. Toplantıda zayıflayan petrol fiyatları ve enerji sektöründe yapılacak yeni yatırımlar görüşülecek. Geçtiğimiz hafta Suudilerin yaptığı petrol fiyatlarını stabilize edebileceklerine dair açıklamalar WTI’da sert fiyatlamalara neden olmuştu.  Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Naimi yaptığı açıklamada enerji endüstrisinde yatırımın devamına ihtiyaç olduğunu vurguladı. Ayrıca Naimi fiyatlardaki zayıflamadan dolayı günlük bazda 4 milyon varil düşüş yaşandığını ve petrol endüstrisinin küresel talebi canlandırması için yeni üretim kapasitelerine ihtiyacı olduğunun altını çizdi. Venezüella’nın üretim kesintisi yaparak fiyatların düşüşüne son verilmesi gerektiğinin gerekli olduğu ile alakalı yaptığı açıklamalar piyasalarda biliniyor. Ancak toplantıdan üretim kesintisi kararı çıkması beklenmiyor.
Teknik olarak satış baskısının devamında 41.40 desteği takip edilmelidir. Satışların derinleşmesi halinde 40.00 ve 39.50 seviyeleri kademeli olarak takip edilmelidir. Günlük grafikte Stokastik Osilatörün yönünü aşağı çevirmesi satıcılı seyri destekler nitelikte olduğu söylenebilir. 100 saatlik hareketli ortalamanın üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 38.2 FIBO düzeltme seviyesine denk gelen 42.80 direnci takip edilmelidir. Bu seviyenin yukarı yönlü kırılması durumunda 43.30 ve 44.00 dirençleri önemlidir. Yeni haftada Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkiler, 4 Aralık’ta gerçekleşecek olan OPEC üyesi ülkelerin görüşmesi, FED üyelerinin açıklamaları ve ABD tarım dışı istihdam verisi enerji fiyatlarında yön belirleyici olacaktır

Destekler 41.40, 40.00, 39.50
Dirençler 42.80, 43.30, 44.00

Berkay ÖREN /http://www.venbeyyatirim.com/
Venbey Yatırım Araştırma Uzmanı