TCMB’nin faiz kararı cesur bir adım

25.04.2018 14:30
TCMB piyasa beklentilerinin bir miktar üzerinde faiz artırımına giderek Geç likidite Penceresi (GLP) faiz oranını 75 baz puan artırarak %12.75’den %13.50 seviyesine yükseltti. Diğer koridor faiz oranlarına dokunmadı. Karar sonrasında dolar\TL kuru 4.08 seviyesinden 4.04 seviyesine kadar gerilemesinin ardından 4.06 seviyelerinde denge arıyor. Kurdaki harekete bakıldığında piyasalarda 25-50 baz puanlık bir beklenti olduğu ve kararı beklentilerin üzerinde karşıladığı görülüyor. Kurdaki aşağı yönlü seyrin sınırlı kalacağını ancak faiz artırımının oynaklığı azaltarak güveni yükseltebileceğini düşünüyoruz. Bu açıdan TCMB’nin bu adımını cesur bir adım olarak karşılamak mümkün. 
 
Karar metninde ikinci paragrafta değişiklikler mevcut. TCMB ithalat fiyatlarındaki yükselişin enflasyon üzerindeki riskleri arttırdığını ifade ediyor. Bu Döviz kurlarını bir miktar daha kontrol altına almak istediğini ve ithalat fiyatları kaynaklı riskleri azaltmak istediğini gösteriyor. 
 
TCMB’nin bir sonraki toplantısı 7 Haziran tarihinde olacak. Bu tarihe kadar kurdaki oynaklığın devam etmesi ve yeni risklerin çıkması durumunda TCMB aynı karar metni ile bir faiz artırımı daha yapabileceğinin de sinyalini vermiş durumda. 
 
ABD dolarının küresel piyasalarda değer kazanmaya başlaması ve Gelişmekte Olan Ülke Para birimlerinden çıkışların olduğu bir konjonktür olması nedeni ile USDTRY paritesindeki yukarı baskılar önümüzdeki günlerde devam edebilir. Bu nedenle TCMB’nin faiz artırımının etkileri sınırlı kalabilir. Ancak bu adımın kurdaki oynaklığın azalmasına yardımcı olacağını düşünüyoruz.