Trump piyasaları stres altında bırakıyor

04.03.2018 11:39
Son birkaç haftadır iç gelişmeler oldukça sakin seyrederken yurtdışı gelişmeler ise oldukça yoğun. Özellikle ABD bazlı gelişmeler piyasaların odak noktası olmaya devam ediyor. FED’in 3 yerine 4 faiz artırımı yapabileceği beklentileri piyasaları baskı altına aldı. Gelen son enflasyon verilerinin güçlü olması, FED’in enflasyona ilişkin yukarı yönlü sözlü yönlendirmeleri ve son olarak FED Başkanı Powell’in şahin söylemleri neticesinde piyasarda bu yıl 4 faiz artırımı olabileceğine yönelik beklentiler mevcut. Diğer yandan ABD Başkanı Trump’ın alüminyum ithalatına %10, çelik ithalatına ise %25 vergi getirmesi küresel ticarete ilişkin endişeleri artırdı ve piyasalardaki stres iyiden iyiye arttı. 
 
FOMC toplantısında gözler projeksiyonlarda olacak...
 
20-21 Mart tarihinde yapılacak olan FOMC toplantısı oldukça önemli olacak. Bu toplantıda 25 baz puan faiz artırımına kesin gözle bakılıyor. Zaten bu beklenti fiyatların içerisinde. Daha önemli nokta yayınlanacak olan ekonomik projekiyonlarda olacaktır. Burada da PCE beklentileri önemli. Aralık ayındaki projeksiyonlarda 2018 beklentileri %1.5 olarak açıklanmıştı. Bu veride yapılabilecek yukarı yönlü olası revizyonlar piyasadaki stresi artırabilir. Son olarak bu yıl ve önümüzdeki yıl için üyelerin faiz artırım beklentilerinin hangi noktalarda olacağı da önemli olacaktır. Beklentiler 3 faiz artırımından 4’e yükselebilir. 
 
Yurtiçindeki satışlar, yurtdışına göre oldukça sınırlı...
 
Yurtdışında bu hafta sert satışlar yaşanmasına rağmen yurtiçinde nistepen sınırlı satışlar görüldü. Yurtiçinden şu anlık olumsuz bir haber akışı yok. Yurtdışı görünüme paralel bir seyir var. Yurtdışı piyasalar toparlanırsa bizdeki toparlanma da hızlı olacaktır ancak yurtdışı bu şekilde baskı altında kaldığı sürece içerideki iyimserlik de sınırlı kalacaktır. Bu haftfa yurtdışında önemli borsalardan Dow Jones, S&P, Dax, ve Nikkei bu hafta sırasıyla %3, %2.5, %4 ve %3 değer kayıpları yaşarken (Cuma saat 13:00’deki fiyatlar baz alınmıştır) BIST-100’deki saıtşlar ise %0.60 gibi oldukça sınırlı seviyede kaldı. 
 
Dolar kurunda heyecan yok, yatay görünüm sürüyor...
 
Dolar kurunda yeni bir hikaye yok. ABD’de artan enflasyon, FED yönlendirmeleri ve FED Başkanı’nın şahin söylemlerine rağmen dolarda global bazda değer kazanımları oldukça sınırlı kaldı. Burada özellikle ABD başkanı Trump’ın politikaları dolara olan talebi azaltıyor. Yurtiçinde de şu anlık olumsuz haber akışları yok. Sınır veya iç siyasi gündeme ilişkin olumsuz bir haber gelmesi durumunda yurtdışındaki negatif görünümü de hesaba katarsak ciddi ayrışmalar görebiliriz. Ancak mevcut durumda küresel harekete eşlik ediyoruz. 
 
BIST-100 ve Dolar’da teknik seviyeler...
 
BIST-100’de bu aşamada yurtdışında görünüm  iyileşene kadar 119.200-120.000 bölgesinin aşılması zor gözüküyor. Bu bölgeye doğru olabilecek yükselişler kar satışları için değerlendirilebilir. Aşağıda ise 115.000-113.000 bölgesine doğru olabilecek düşüşler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Dolar kurunda iki buçuk aylık yatay görünüm devam ediyor. Bu yatay bandın üst sınırı 3.84, alt sınırı ise 3.75-3.73 bölgesi. Bu seviyeler baz alınarak kısa vadeli al-sat işlemleri değerlendirilebilir.