Gayrimenkul yatırım fonları ile geleceğe yatırım mümkün

25.11.2016 17:16

Volatilitenin yüksek olduğu dönemlerde yatırımcılar hem güvenli hem de karlı bir çıkış noktası arıyor. Bu avantajları bir arada sunan gayrimenkul yatırım fonları yatırımcının yeni gözdesi olmaya aday…

Bugünlerde herkes birbirine ‘güvenli liman hangisi’ sorusunu soruyor.Dünya genelinde yaşanan politik çalkantıların ekonomiye olan izdüşümü yatırımcılar için endişe kaynağı… Kendimize dönersek, Türkiye’nin tasarruf oranı 80’li yılların ortasından 90’lı yılların sonuna kadar yüzde 20 -25 arasında dalgalansa da 2000’li yıllardan itibaren ortalama yüzde 15 oranına düştü ve 2015 sonu itibariyle yüzde 14,3 olarak gerçekleşti. 2015 yılındadünya ortalamasının yüzde 24 olduğunu düşünürsek, Türkiye ekonomisinin büyümesi ve gelişmiş ülkeler seviyesine gelebilmesi için gerekli sermaye birikiminin önemini bir kez daha görmüş oluyoruz.

Yurtiçi ve yurtdışında gerek politik gerek ekonomik faktörlerin büyüme oranlarında ve kurlarda ciddi dalgalanmalara yol açtığı bir gerçek... Baştaki konumuza dönecek olursak,volatiliteninbu denli yüksek olduğu dönemlerde yatırımcılar için güvenli liman sayısıoldukça kısıtlı görünüyor.Bu noktada en yeni yatırım araçlarından biri olan Gayrimenkul Yatırım Fonları(GYF), kolektif bir yatırım aracı olması, dayanak varlığının gayrimenkul ve gayrimenkule dayalı haklar olması, profesyonel portföy yöneticileri tarafından yönetiliyor olması ve SPK denetiminde şeffaf ve güvenli bir yatırım aracı olması açısından dikkat çekmeye başladı.  İnşaat halindeki gayrimenkullere yatırım yapamayan sadece tamamlanmış, iskanı alınmış gayrimenkullere ve arsalara yatırım yapabilen GYF’ler, geliştirici ve imar risklerini de barındırmaması nedeniyle de güvenli bir yatırım aracı olarak konumlanıyor.

DALGALANMALARDAN AZ ETKİLENİYOR

GYF’ler, bireysel yatırımcılar için büyük ölçekli gayrimenkul yatırımına ve getirisine ortak olma imkanı sağlarken, kurumsal yatırımcılar için de gayrimenkule bağlı risklerin dağıtılarak yönetilmesi açısından fayda sağlıyor. Doğrudan gayrimenkule yapılan yatırımlarda işletme, bakım, kiralama gibi işlemler yatırımcıya yük olurken, bu yükü GYF’ler de portföy yöneticileri üstleniyor. GYF’lerin değeri,portföyündeki varlıkların değeri ile hesap edilmesi sayesinde ve orta vadeli yatırımlar olması sebebiyle sermaye piyasalarındaki dalgalanmalardan oldukça az etkileniyor. Gayrimenkullerin menkulleştirilmesini sağlayan GYF’ler piyasaya ayrıca likiditede sağlıyorlar.

GYF katılma payları kaydi ortamda yatırımcı adına Merkezi Kayıt Kuruluşu nezdinde izleniyor. Tüm paylar ve GYF içerisindeki varlıklar bağımsız bir portföy saklayıcısı tarafından saklanıyor. Bağımsız denetim, iç denetim, risk yönetimi ve bağımsız değerleme ile GYF’ler yatırımcılara şeffaf ve güvenli yatırım imkânı sunmaları açısından da önemli.Farklı gayrimenkulleri ve yatırımcıları ortak bir platformda toplayan GYF’ler ayrıca tek bir gayrimenkule, gayrimenkul segmentine odaklanacak şekilde hatta tek bir yatırımcının portföyünü yönetecek şekilde de kurulabiliyor.

Türkiye gayrimenkul piyasasının sürdürülebilir, şeffaf ve kurumsal bir yapıya kavuşarak derinleşmesine GYF’lerin katkıları önümüzdeki yıllarda hızla görülmesini bekliyoruz.

BİRHAN YILDIZ
OMURGA PORTFÖY ARAŞTIRMA UZMANI